null

„JedzeNIE – nie wyrzucam” – edukacja kulinarna na Ekopikniku

Drukuj otwiera się w nowej karcie
Grupa uczestników warsztatów kulinarnych stoi naokoło stołu przygotowując potrawę.
Warsztaty kulinarne | Autor: Radek Zawadzki/Stołeczna Estrada

Jak zamienić czerstwy chleb w pyszne śniadanie? Co ugotować z warzyw, które więdną już kolejny dzień? Jak uratować jedzenie przed zmarnowaniem? W ostatni weekend wakacji na Ekopikniku uczyliśmy mieszkańców Warszawy jak przeciwdziałać wyrzucaniu jedzenia.

Ekopiknik Segreguj B(i)o warto!

Selektywna zbiórka odpadów ma ogromne znaczenie dla odzyskiwania surowców i ograniczenia ilości odpadów wymagających utylizacji i składowania. W Warszawie stale prowadzimy działania edukacyjne mające na celu zwiększanie świadomości potrzeby segregacji.

27 sierpnia w Multimedialnym Parku Fontann odbył się Ekopiknik „Segreguj B(i)o warto!”. Na uczestników czekały animacje oraz gry i zabawy edukacyjne dotyczące segregowania odpadów, ale nie tylko. Na miejscu odbyły się różne warsztaty, które pokazały w jaki sposób możemy wykorzystać przedmioty i produkty, które mamy w domu, zanim wyrzucimy je do kosza i kupimy nowe.

Warsztaty kulinarne „Wiem, co jem”

Uczestnicy warsztatów kulinarnych „Wiem, co jem” nauczyli się jak zapobiegać wyrzucaniu jedzenia. Podczas pikniku przygotowywane były potrawy z produktów, które są najczęściej wyrzucane w domach. Z pieczywa zrobiliśmy tosty francuskie z owocami. Z warzyw przygotowaliśmy stir-fry z kaszą gryczaną oraz tajskie curry. W zajęciach brały udział zarówno dzieci jak i dorośli.

Podczas gotowania szefowie kuchni dzielili się z uczestnikami sposobami na atrakcyjne wykorzystanie produktów, które często kupujemy w nadmiernej ilości. Zachęcali również do oddawania żywności do jadłodzielni w sytuacjach, gdy nie jesteśmy w stanie zużyć tego co mamy.

Na koniec warsztatów odbyła się degustacja wspólnie przygotowanych potraw, które zebrały bardzo dużo dobrych opinii.

Szef kuchni przygotowuje się do poprowadzenia warsztatów.
Zobacz galerię (14 zdjęć)
Szefowa kuchni podaje dziewczynce owoc do pokrojenia.
Chłopiec ubija trzepaczką w misce jajka z mlekiem i cynamonem.
Szef kuchni smaży na patelni tosty francuskie
Dziecko kroi na desce owoce w kostkę.
Dziecko degustuje przygotowaną przez siebie potrawę - tosta francuskiego z miodem i owocami.
Szef kuchni wraz z uczestnikiem warsztatów obierają warzywa - kalarepę i czosnek.
Uczestnik warsztatów kulinarnych kroi na desce warzywa.
Uczestniczki warsztatów kulinarnych kroją na desce cukinie.
Uczestniczka warsztatów kulinarnych przekłada pokrojoną cukinię z deski do miski.
Podczas warsztatów kulinarnych odbywających się w namiocie, dwójka uczetników ogląda plakat z mapą jadłodzielni umieszczony przed namiotem.
W trakcie odbywający się warsztatów kulinarnych jedna z uczestniczek robi zdjęcie plakatu na którym znajdują się adresy jadłodzielni.
Chłopiec kroi na desce czerwoną paprykę.
Prowadzący warsztaty kulinarne szef kuchni serwuje przygotowany przez uczestników stir-fry z kaszą gryczaną i warzywami.

Załączniki: