null

„JedzeNIE – nie wyrzucam” – edukacja kulinarna na Ekopikniku

Drukuj otwiera się w nowej karcie
Warsztaty kulinarne | Autor: Radek Zawadzki/Stołeczna Estrada

Jak zamienić czerstwy chleb w pyszne śniadanie? Co ugotować z warzyw, które więdną już kolejny dzień? Jak uratować jedzenie przed zmarnowaniem? W ostatni weekend wakacji na Ekopikniku uczyliśmy mieszkańców Warszawy jak przeciwdziałać wyrzucaniu jedzenia.

Ekopiknik Segreguj B(i)o warto!

Selektywna zbiórka odpadów ma ogromne znaczenie dla odzyskiwania surowców i ograniczenia ilości odpadów wymagających utylizacji i składowania. W Warszawie stale prowadzimy działania edukacyjne mające na celu zwiększanie świadomości potrzeby segregacji.

27 sierpnia w Multimedialnym Parku Fontann odbył się Ekopiknik „Segreguj B(i)o warto!”. Na uczestników czekały animacje oraz gry i zabawy edukacyjne dotyczące segregowania odpadów, ale nie tylko. Na miejscu odbyły się różne warsztaty, które pokazały w jaki sposób możemy wykorzystać przedmioty i produkty, które mamy w domu, zanim wyrzucimy je do kosza i kupimy nowe.

Warsztaty kulinarne „Wiem, co jem”

Uczestnicy warsztatów kulinarnych „Wiem, co jem” nauczyli się jak zapobiegać wyrzucaniu jedzenia. Podczas pikniku przygotowywane były potrawy z produktów, które są najczęściej wyrzucane w domach. Z pieczywa zrobiliśmy tosty francuskie z owocami. Z warzyw przygotowaliśmy stir-fry z kaszą gryczaną oraz tajskie curry. W zajęciach brały udział zarówno dzieci jak i dorośli.

Podczas gotowania szefowie kuchni dzielili się z uczestnikami sposobami na atrakcyjne wykorzystanie produktów, które często kupujemy w nadmiernej ilości. Zachęcali również do oddawania żywności do jadłodzielni w sytuacjach, gdy nie jesteśmy w stanie zużyć tego co mamy.

Na koniec warsztatów odbyła się degustacja wspólnie przygotowanych potraw, które zebrały bardzo dużo dobrych opinii.

Zobacz galerię (14 zdjęć)

Załączniki: