null

I Forum Bezpiecznej Żywności w Warszawie

Drukuj otwiera się w nowej karcie
Forum Bezpieczna Żywność
I Forum Bezpieczna Żywność

19. listopada 2022 roku w Warszawie odbędzie się pierwsze Forum Bezpiecznej Żywności organizowane przez Green REV Institute i koalicję Future Food 4 Climate, które będzie w pełni poświęcone tematowi zrównoważonego systemu żywnościowego.

Nieprzypadkowo wydarzenie zostało objęte patronatem honorowym Prezydenta Miasta Stołecznego Warszawy Rafała Trzaskowskiego. Warszawa to pierwsze miasto w Polsce, które opracowało i konsultowało z partnerami społecznymi projekt polityki żywnościowej miasta.

W programie wydarzenia sesja plenarna z udziałem dr. Sylwii Spurek, Posłanki do PE, byłej Zastępczyni RPO, Prof. Piotra Skubały, ekologa, biologa i etyka środowiskowego, Prof. Joanny Hańderek, filozofki i działaczki społecznej oraz Morgan Janowicz, aktywistki i członkini Zarządu Green REV Institute.

Przed nami dwa panele dot. transformacji systemu żywnościowego. W dyskusji pt. “Klimat, środowisko, ludzie i zwierzęta. Co robi nam sektor hodowlany?” weźmie udział Paulina Januszewska (dziennikarka, moderatorka), Karolina Skowron-Baka (Dyrektorka Wykonawcza Akcji Demokracji), Jarosław Urbański (ekspert, aktywista), Marzena Waligóra (Stowarzyszenie Tarnowska Rospuda), Maria Firynowicz (Stowarzyszenie Tarnowska Rospuda), Prof. Lidia Wolska (ekspertka) oraz Małgorzata Żmudka-Wyrwał z Biura Rzecznika Praw Obywatelskich.

Podczas debaty pt. “Zrównoważony system żywności, czyli zacznijmy łączyć kropki” usłyszymy głosy Sylwii Kowalskiej (Foodsharing), Daniela Petryczkiewicza (bloger klimatyczny, aktywista, Stowarzyszenie Nasz Bóbr), Katarzyny Siczek (It’s Bean), Marcina Tischnera (ProVeg)  oraz Marzeny Wichniarz z Rodziców dla Klimatu.

Między sesjami będzie można odwiedzać “Strefę Zielonego Aktywizmu”, w której organizacje społeczeństwa obywatelskiego, będące partnerami koalicji Future Food 4 Climate będą prezentować swoje działania dla naprawy systemu żywnościowego.

Zwieńczeniem konferencji będzie przemówienie Dr. Marcina Anaszewicza i Anny Spurek, czyli zarządu Green REV Institute, w którym podsumujemy nasze cele oraz plan działania na 2023 rok dla wdrożenia w życie zrównoważonego systemu żywnościowego.

 

 

Załączniki: