null

Żywność i klimat

Drukuj otwiera się w nowej karcie

Serdecznie zachęcamy do korzystania z materiałów edukacyjnych, stworzonych w ramach projektu „Food Wave: inspirowanie młodzieży do działań na rzecz klimatu”. Materiały są przystępne, uniwersalne i w ciekawy dla młodych ludzi sposób opowiadają o tym, co każda i każdy z nas może zmienić w swoim podejściu do żywności, by zrównoważyć swój wpływ na klimat.

Biuro Współpracy Międzynarodowej Urzędu m.st. Warszawy, które koordynuje projekt Food Wave, zleciło opracowanie dwóch zestawów materiałów edukacyjnych dla uczniów wszystkich szkół ponadpodstawowych:

  1. Scenariusz lekcji „Klimat na talerzu” oraz powiązana prezentacja
  2. Scenariusz cyklu warsztatów „Klimat na widelcu. Jak budować kampanie społeczne związane z żywnością i zmianą klimatu” oraz powiązane prezentacje i materiały merytoryczne

Materiały edukacyjne zostały przygotowane w taki sposób, by nauczyciele oraz uczniowie-edukatorzy mogli przeprowadzić lekcję lub warsztaty niezależnie od specjalizacji danej szkoły. Ponadto scenariusze i prezentacje zostały skonsultowane pod względem metodycznym z Warszawskim Centrum Innowacji Edukacyjno-Społecznych i Szkoleń, a zawarte w nich treści pozostają aktualne.

Zapraszamy do korzystania z materiałów oraz do angażowania się na rzecz klimatu i zrównoważonych systemów żywnościowych!

Więcej informacji nt. projektu znajdziecie na oficjalnej stronie internetowej: www.foodwave.eu

Informacje o projekcie można również znaleźć w mediach społecznościowych po hashtagach #CatchTheWave oraz #foodwaveproject

Materiały edukacyjne „Klimat na talerzu”

Celem lekcji jest umożliwienie uczniom:

  • zrozumienia wzajemnych interakcji systemów żywnościowych i zmiany klimatu
  • poznania metod na wprowadzanie nowych nawyków
  • stworzenie planu działań w celu wprowadzenia zrównoważonych nawyków związanych z nabywaniem, przetwarzaniem i konsumpcją żywności.

Na podstawie wypracowanego scenariusza na początku czerwca 2021 roku odbyły się pilotażowe lekcje w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Prof. Eugeniusza Pijanowskiego przy ul. Poznańskiej 6/8. Zapraszamy do obejrzenia inspirującego filmu podsumowującego pilotaż na Facebooku: Klimat na talerzu - pilotażowe lekcje w szkołach w ramach projektu #FoodWave

Jeżeli planujecie przeprowadzić lekcję, będziemy wdzięczni za przekazanie uczestnikom prośby o wypełnienie następujących ankiet online:

Odpowiedzi na ankiety będą dla nas bardzo pomocne w celu rozliczenia projektu, dziękujemy!

Linki do materiałów:

Scenariusz - lekcja Klimat na talerzu

Zmieniaj! - prezentacja do scenariusza Klimat na talerzu

Materiały edukacyjne „Klimat na widelcu. Jak budować kampanie społeczne związane z żywnością i zmianą klimatu.

Cykl warsztatów składa się z trzech następujących bloków tematycznych:

  1. Planeta pyta: jaka żywność na XXI wiek? Czyli czy na pewno wiesz, co jesz i dlaczego warto głosować widelcem
  2. Pułapki naszego umysłu czyli jak nasz mózg utrudnia nam zmiany, które mogą ocalić planetę
  3. Klimat na zmiany postaw, czyli jak mówić, by poruszać do działania

Celem warsztatów jest umożliwienie uczestnikom:

  • zrozumienia wzajemnych interakcji systemów żywnościowych i zmiany klimatu oraz jakie mogą wprowadzić zrównoważone nawyki żywnościowe,
  • zrozumienia jak mózg reaguje na trudne informacje i dlaczego nie zawsze podejmujemy bardziej korzystne dla planety działania,
  • budowania przekonujących narracji, które zachęcą inne osoby do wprowadzania zmian.

W dniach 1, 8 i 15 czerwca odbyły się pilotażowe warsztaty online dla uczniów różnych rodzajów szkół ponadpodstawowych: szkół gastronomicznych, techników i liceów ogólnokształcących na podstawie wypracowanych scenariuszy.

Jeżeli planujecie przeprowadzić warsztaty, będziemy wdzięczni za przekazanie uczestnikom prośby o wypełnienie następujących ankiet online:

Odpowiedzi na ankiety będą dla nas bardzo pomocne w celu rozliczenia projektu, dziękujemy!
 

Linki do materiałów:

Scenariusze - Warsztaty Klimat na widelcu

Prezentacje - Warsztaty Klimat na widelcu

Materiały merytoryczne - Warsztaty Klimat na widelcu

 

Wersja ukraińska: Їжа та клімат

Nauczycielka przy tablicy prowadzi lekcję, na pierwszym planie widać rozmazane plecy siedzących uczniów, którzy jej słuchają
Zobacz galerię (4 zdjęć)
Uczniowie siedzą przy ławkach w sali lekcyjnej, słuchają z zaciekawieniem nauczycielki, której rozmazany tył głowy widać na pierwszym planie
Uczniowie siedzą w grupach w sali lekcyjnej, przed nimi leżą duże arkusze do pracy grupowej, ich głowy są zwrócone na punkt poza kadrem
Uczennice siedzą przy ławce w sali lekcyjnej, pracują wspólnie nad dużym arkuszem szarego papieru