null

Wiedza o żywności

Drukuj otwiera się w nowej karcie
Warzywa leżą na drewnianym stole

Warszawianki i warszawiacy chcą wiedzieć więcej o żywności, którą kupują. Chcą znać jej skład, a także wiedzieć, jak żywność wpływa na ich zdrowie. Warszawiacy jako konsumenci chcą znać także swoje prawa. W tym kontekście ważne jest korzystanie z rzetelnych i sprawdzonych informacji na temat żywności i żywienia.

W sieci publikowanych jest wiele nieprawdziwych komunikatów, które mogą wprowadzać w błąd konsumenta. W związku z tym warto szukać informacji na stronach instytucji zajmujących się działaniami informacyjno-edukacyjnym z obszaru nauk o żywności i żywieniu.

Jakość spożywanej żywności ma wpływ na nasze zdrowie. Nie każdy produkt spożywczy dostępny na rynku może być uznany za produkt wysokiej jakości. Tego typu żywność może niekorzystnie wpływać na zdrowie konsumentów. W związku z tym warto nie tylko posiadać odpowiednią wiedzę, ale także umiejętności wyboru produktów wysokiej jakości. Informacje na temat jakości produktów dostępnych na naszym rynku można znaleźć np. na stronie Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Najwyższej Izby Kontroli, Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności współpracującego z portalem FoodFakty.

Jakość żywności w Polsce określana jest przez normy prawne, do których muszą stosować się producenci, jeżeli chcą sprzedawać swoje produkty na terenie kraju. Normy te ustanowione zostały przez Parlament Europejski, Międzynarodową Organizację Normalizującą lub Polski Komitet Normalizacyjny i jasno określają kryteria jakości każdej z grup produktów spożywczych. Instytucje te działają z myślą o ochronie interesów konsumenta oraz jego zdrowia. Na stronie Polskiego Komitetu Normalizacyjnego można znaleźć więcej informacji o ich działalności.

W sytuacji, gdy produkty spożywcze nie spełniają określnych norm lub mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie konsumentów, Główny Inspektorat Sanitarny publikuje ostrzeżenia publiczne dotyczące żywności oraz wyrobu do kontaktu z żywnością.

Kupując produkty spożywcze należy zwrócić uwagę na ich etykiety, które stanowią cenne źródło informacji dla konsumentów. Warto zatem umiejętnie je czytać. Na co więc zwrócić uwagę? Jak wybrać produkt o wysokiej wartości odżywczej? Na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej w dziale “co kryje etykieta” można skorzystać z informacji publikowanych na ten temat.

Jako konsumenci mamy swoje prawa. Warto wiedzieć w jakich sytuacjach możemy oddać zakupioną żywność do sklepu, co zrobić w sytuacji, gdy w zakupionym opakowaniu sera jest pleśń. Informacje na ten temat można znaleźć na stronie dedykowanej prawom konsumenta.

Rzetelne informacje na temat żywności i zasad prawidłowego żywienia znajdują się na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Publikowane są tam najnowsze zalecenia żywieniowe. Można znaleźć tam także wiele praktycznych informacji np. jak weryfikować mity dietetyczne, a także jak żywić się podczas choroby.

Aktualne opinie i standardy dotyczące żywności i żywienia (np. w żywieniu zbiorowym) można znaleźć na stronach Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk oraz Polskiego Towarzystwa Dietetyki

Mieszkańcy zainteresowani poszerzaniem wiedzy na temat żywności i żywienia mogą uczestniczyć w wykładach tematycznych organizowanych przez Wszechnicę Żywieniową SGGW. W ramach wszechnicy żywieniowej organizowane są comiesięczne prelekcje o różnej tematyce, które popularyzują wiedzę o żywności i prawidłowym żywieniu człowieka.

Każdego roku we wrześniu organizowany jest Festiwal Nauki, w którym naukowcy z warszawskich uczelni dzielą się swoją wiedzą z mieszkańcami. Część spotkań dotyczy propagowania rzetelnej wiedzy na temat żywności i żywienia.

Z porady dietetycznej możesz skorzystać w Centrum Dietetycznym Online prowadzonym przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej lub Portalu Diety NFZ, który został opracowany przez Narodowy Fundusz Zdrowia 2021.