- Artykuł
15 wyodrębnionych wiat na targowisku przy ul. Porajów 1 na Białołęce oraz targowisko przy ul. Krasnobrodzkiej 7 na Targówku – to miejsca, w których warszawianki i warszawiacy będą mogli kupić produkty wprost od rolników.
- Artykuł
Zakończył się cykl spotkań edukacyjnych z kupcami na warszawskich targowiskach dotyczący niemarnowania żywności. Przebiegał pod hasłem „JedzeNIE – nie wyrzucaj”. Teraz na wybranych, stołecznych targowiskach prowadzone są zbiórki niesprzedanych warzyw i owoców. Zebrane w ten sposób produkty trafiają do potrzebujących.
- Artykuł
Na warszawskich targowiskach ruszył cykl spotkań edukacyjnych z kupcami i mieszkańcami dotyczący niemarnowania żywności. Spotkania połączone są z bezpłatnymi pokazami kulinarnymi. Pierwsze odbyły się na targowiskach przy ul. Rembielińskiej na Targówku i Zieleniaku na Ochocie. Kolejne zaplanowane są w najbliższych dniach.
- Artykuł
Warszawa uruchamia pilotażowy projekt „Podaj Dalej” oparty o ekonomię współdzielenia i nawiązujący do filozofii „zero waste”. W jego ramach w stolicy mają powstać Dzielnie – ogólnodostępne miejsca, gdzie mieszkańcy będą mogli zostawić używane rzeczy w dobrym stanie, z których nie chcą już korzystać lub których nie potrzebują, a także niewykorzystana żywność.
- Artykuł
Gdzie oddać elektrośmieci, puszki po farbach albo wciąż zdatną do spożycia żywność? Każdy mieszkaniec Warszawy może to sprawdzić w aplikacji Warszawa 19115 na interaktywnej mapie.
- Artykuł
Grudniowe przygotowania do Świąt to często zwiększone, a nawet przesadne zakupy – także te spożywcze. Dlatego Warszawa przypomina, że zamiast wyrzucać nadmiar kupionego czy przygotowanego jedzenia, można spożytkować je w inny sposób – dzieląc się z innymi. Ruszyła grudniowa kampania miejska, zachęcająca do korzystania ze stołecznych jadłodzielni.
- Artykuł
Projekt ,,EKOstolica – nie marnujmy żywności!” zwyciężył w konkursie „Plan Działań dla Miast. Modelowa Lokalność” zyskując 195 na 200 możliwych punktów. A to nie jedyne działania Warszawy promujące odpowiedzialną konsumpcję, produkcję i dystrybucję żywności.
- Artykuł
Już jutro otwarcie pierwszego i zarazem jedynego w kraju ekologicznego centrum aktywności. To wynik współpracy Wolskiego Centrum Kultury z Wola Parkiem.
- Artykuł
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych co roku marnuje się aż 1/3 produkowanej żywności na świecie. By zminimalizować ten proceder m.st. Warszawa przeprowadziło pilotażowy projekt zbiórek niesprzedanej żywności na miejskich targowiskach. W kilka tygodni udało się uratować niemal 3 tony warzyw i owoców.
- Artykuł
29 września został wyznaczony przez Organizację Narodów Zjednoczonych jako Międzynarodowy Dzień Świadomości na Temat Strat i Marnowania Żywności. Z tej okazji Federacja Polskich Banków Żywności organizuje wyjątkowe wydarzenie Zupa Disco, które odbędzie się 28 września o godz. 11:00.
- Artykuł
Zmiany klimatyczne dotykają nas w coraz większym stopniu wywołując ulewy nawalne, susze, pożary, trąby powietrzne. Jedną z metod niezbędnych w ograniczaniu wpływu człowieka na środowisko jest gospodarka obiegu zamkniętego (GOZ). Warszawa już wprowadza szereg inicjatyw, które zbliżają ją do tego celu.