• Przejdź do głównej treści
  • Przejdź do menu
  • Przejdź do wyszukiwarki
  • Przejdź do stopki
Przejdź do strony głównej
    • Nasz profil na portalu Facebook otwiera się w nowej karcie
    • UM Przejdź do strony głównej Urzędu Miasta otwiera się w nowej karcie
    • Strona z informacjami o dostępności Link do strony z informacjami o dostępności otwiera się w nowej karcie
    • O Warszawie
      • Wizja i cele
      • Mapa Warszawy
      • Fakty o Warszawie
      • Struktura organizacyjna
      • Finanse m.st. Warszawy
      • Raport o stanie miasta
    • Władze miasta
      • Prezydent m.st. Warszawy
      • Skarbnik
      • Dyrektor Magistratu
      • Rada Warszawy
      • Sekretarz
      • Dyrektorzy Koordynatorzy
      • Zastępcy Prezydenta
    • Załatw sprawę
      • Dowody osobiste
      • Rejestracja pojazdów
      • Odbiór odpadów
      • Umów wizytę w urzędzie
      • Urząd Stanu Cywilnego
      • Podatki i opłaty lokalne
      • Miejski Rzecznik Konsumentów
      • Inne sprawy w urzędzie
    • Zaangażuj się
    • Dla mediów
    1. Eko
    2. Żywność i żywienie
    3. Aktualności - Żywność i żywienie
    • Kupuj wprost od rolnika(otwiera się w nowej karcie)

      (otwiera się w nowej karcie)
      13.05.2022 Artykuł

      15 wyodrębnionych wiat na targowisku przy ul. Porajów 1 na Białołęce oraz targowisko przy ul. Krasnobrodzkiej 7 na Targówku – to miejsca, w których warszawianki i warszawiacy będą mogli kupić produkty wprost od rolników.

      źródło: um.warszawa.pl(otwiera się w nowej karcie)

    • „JedzeNIE – nie wyrzucaj” edukacja na warszawskich targowiskach(otwiera się w nowej karcie)

      (otwiera się w nowej karcie)
      29.04.2022 Artykuł

      Zakończył się cykl spotkań edukacyjnych z kupcami na warszawskich targowiskach dotyczący niemarnowania żywności. Przebiegał pod hasłem „JedzeNIE – nie wyrzucaj”. Teraz na wybranych, stołecznych targowiskach prowadzone są zbiórki niesprzedanych warzyw i owoców. Zebrane w ten sposób produkty trafiają do potrzebujących.

      źródło: um.warszawa.pl(otwiera się w nowej karcie)

    • Warszawa „Nie marnuje” żywności na targowiskach(otwiera się w nowej karcie)

      (otwiera się w nowej karcie)
      04.04.2022 Artykuł

      Na warszawskich targowiskach ruszył cykl spotkań edukacyjnych z kupcami i mieszkańcami dotyczący niemarnowania żywności. Spotkania połączone są z bezpłatnymi pokazami kulinarnymi. Pierwsze odbyły się na targowiskach przy ul. Rembielińskiej na Targówku i Zieleniaku na Ochocie. Kolejne zaplanowane są w najbliższych dniach.

      źródło: um.warszawa.pl(otwiera się w nowej karcie)

    • Podaj Dalej - daj drugie życie używanym rzeczom(otwiera się w nowej karcie)

      (otwiera się w nowej karcie)
      20.01.2022 Artykuł

      Warszawa uruchamia pilotażowy projekt „Podaj Dalej” oparty o ekonomię współdzielenia i nawiązujący do filozofii „zero waste”. W jego ramach w stolicy mają powstać Dzielnie – ogólnodostępne miejsca, gdzie mieszkańcy będą mogli zostawić używane rzeczy w dobrym stanie, z których nie chcą już korzystać lub których nie potrzebują, a także niewykorzystana żywność.

      źródło: um.warszawa.pl(otwiera się w nowej karcie)

    • Znajdź najbliższy Ekopunkt dzięki interaktywnej mapie(otwiera się w nowej karcie)

      (otwiera się w nowej karcie)
      13.12.2021 Artykuł

      Gdzie oddać elektrośmieci, puszki po farbach albo wciąż zdatną do spożycia żywność? Każdy mieszkaniec Warszawy może to sprawdzić w aplikacji Warszawa 19115 na interaktywnej mapie.

      źródło: um.warszawa.pl(otwiera się w nowej karcie)

    • JedzeNIEwyrzucaj, dzielmy się żywnością(otwiera się w nowej karcie)

      (otwiera się w nowej karcie)
      07.12.2021 Artykuł

      Grudniowe przygotowania do Świąt to często zwiększone, a nawet przesadne zakupy – także te spożywcze. Dlatego Warszawa przypomina, że zamiast wyrzucać nadmiar kupionego czy przygotowanego jedzenia, można spożytkować je w inny sposób – dzieląc się z innymi. Ruszyła grudniowa kampania miejska, zachęcająca do korzystania ze stołecznych jadłodzielni.

      źródło: um.warszawa.pl(otwiera się w nowej karcie)

    • Nie marnujmy żywności w EkoWarszawie(otwiera się w nowej karcie)

      (otwiera się w nowej karcie)
      09.12.2021 Artykuł

      Projekt ,,EKOstolica – nie marnujmy żywności!” zwyciężył w konkursie „Plan Działań dla Miast. Modelowa Lokalność” zyskując 195 na 200 możliwych punktów. A to nie jedyne działania Warszawy promujące odpowiedzialną konsumpcję, produkcję i dystrybucję żywności.

      źródło: um.warszawa.pl(otwiera się w nowej karcie)

    • Współdzielnik – wyjątkowe miejsce na Woli(otwiera się w nowej karcie)

      (otwiera się w nowej karcie)
      05.11.2021 Artykuł

      Już jutro otwarcie pierwszego i zarazem jedynego w kraju ekologicznego centrum aktywności. To wynik współpracy Wolskiego Centrum Kultury z Wola Parkiem.

      źródło: um.warszawa.pl(otwiera się w nowej karcie)

    • Warszawa przeciwdziała marnowaniu jedzenia(otwiera się w nowej karcie)

      (otwiera się w nowej karcie)
      06.10.2021 Artykuł

      Według Organizacji Narodów Zjednoczonych co roku marnuje się aż 1/3 produkowanej żywności na świecie. By zminimalizować ten proceder m.st. Warszawa przeprowadziło pilotażowy projekt zbiórek niesprzedanej żywności na miejskich targowiskach. W kilka tygodni udało się uratować niemal 3 tony warzyw i owoców.

      źródło: um.warszawa.pl(otwiera się w nowej karcie)

    • Wydarzenie Zupa Disco 28 września 2021 r.(otwiera się w nowej karcie)

      (otwiera się w nowej karcie)
      24.09.2021 Artykuł

      29 września został wyznaczony przez Organizację Narodów Zjednoczonych jako Międzynarodowy Dzień Świadomości na Temat Strat i Marnowania Żywności. Z tej okazji Federacja Polskich Banków Żywności organizuje wyjątkowe wydarzenie Zupa Disco, które odbędzie się 28 września o godz. 11:00.

      źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem(otwiera się w nowej karcie)

    • Warszawa zmierza w kierunku gospodarki obiegu zamkniętego(otwiera się w nowej karcie)

      (otwiera się w nowej karcie)
      12.08.2021 Artykuł

      Zmiany klimatyczne dotykają nas w coraz większym stopniu wywołując ulewy nawalne, susze, pożary, trąby powietrzne. Jedną z metod niezbędnych w ograniczaniu wpływu człowieka na środowisko jest gospodarka obiegu zamkniętego (GOZ). Warszawa już wprowadza szereg inicjatyw, które zbliżają ją do tego celu.

      źródło: um.warszawa.pl(otwiera się w nowej karcie)

    Urząd m.st. Warszawy
    pl. Bankowy 3/5
    00-950 Warszawa
    • Warszawa 19115
    • BIP
    • Praca
    • Otwarte dane
    • IoT (Internet rzeczy)
    • Polityka prywatności
    • RODO
    • Kontakt
    • Zamówienia publiczne

    Urząd m.st. Warszawy

    Logo Zakochaj się w Warszawie

    Polityka prywatności

    Ochrona prywatności użytkowników naszego serwisu ma dla nas bardzo duże znaczenie. Ograniczamy wykorzystanie i zbieranie informacji o użytkownikach serwisu do niezbędnego minimum wymaganego do świadczenia usług na najwyższym poziomie. Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Więcej informacji o ochronie danych osobowych, ochronie praw autorskich i plikach cookies można znaleźć w Polityce prywatności.

    Polityka prywatności