- Artykuł
27 sierpnia w Multimedialnym Parku Fontann odbędzie się kolejny Ekopiknik. Jedną z atrakcji będą warsztaty kulinarne "Wiem, co jem". Podczas wydarzenia będzie można nauczyć się jak w praktyczny sposób ograniczyć marnowanie jedzenia. Zapraszamy!
źródło: eko.um.warszawa.pl
ArtykułKolejny projekt z Budżetu Obywatelskiego zrealizowany na Targówku. Przy ulicy Łabiszyńskiej powstała jadłodzielnia.
ArtykułMiasto ogłosiło konkurs na koncepcję architektoniczną pawilonu dla bezdomnych kotów, który ma powstać w Wawrze. Nowy, czterokrotnie większy obiekt zapewni podopiecznym warszawskiego Schroniska na Paluchu więcej przestrzeni oraz profesjonalną opiekę i leczenie w komfortowych warunkach.
ArtykułStolica przystępuje do programu Stop Smog, który umożliwi wymianę węglowych źródeł ciepła oraz termomodernizację 200 domów jednorodzinnych na terenie miasta. Porozumienie w tej sprawie podpisali dzisiaj przedstawiciele Urzędu m.st. Warszawy oraz Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.
ArtykułNa początku sierpnia rozpoczęła się kampania „Czyste powietrze – lepsze życie”, realizowana w ramach budżetu obywatelskiego. Ma zwiększyć świadomość mieszkańców na temat tego, skąd biorą się zanieczyszczenia powietrza, jaki mają wpływ na zdrowie i środowisko oraz co można zrobić, by poprawić jakość powietrza.
ArtykułJeszcze w tym roku na Mokotowie powstanie park kieszonkowy. Inwestycja zostanie zrealizowana w ramach Zielonego Funduszu dla Warszawy, którego sygnatariuszem jest InPost.
Artykuł„Zielona Warszawa. Alternatywny przewodnik” to najnowsza publikacja Domu Spotkań z Historią, która zachęca, by poznać stolicę na nowo – tętniącą własnym życiem i roślinnością. Premiera przewodnika już 6 sierpnia.
ArtykułPolska znajduje się w grupie państw, którym grozi deficyt wody. Jednocześnie w kraju coraz częściej widoczne są takie negatywne zjawiska, jak nawalne deszcze. Jednym ze sposobów na radzenie sobie z tymi problemami i ich skutkami jest zwiększanie retencji. Działania na tym polu podejmuje Warszawa.
ArtykułKażdy mieszkaniec stolicy zużywa średnio około 130 litrów wody dziennie. Warto pamiętać, że to bardzo cenny zasób. Dlatego miasto przypomina warszawiakom, by w trakcie codziennych czynności postępowali zgodnie z zasadą: „Szanuj wodę” – zakręcaj, zbieraj, oszczędzaj.
ArtykułKomisja Europejska prowadzi konsultacje publiczne nt. zrównoważonego unijnego systemu żywnościowego, który w sposób kompleksowy i spójny wprowadzi obligatoryjne i systemowe ramy polityki żywnościowej zgodnie z zapisami strategii „Od pola do stołu”.
źródło: eko.um.warszawa.pl
Polityka prywatności
Ochrona prywatności użytkowników naszego serwisu ma dla nas bardzo duże znaczenie. Ograniczamy wykorzystanie i zbieranie informacji o użytkownikach serwisu do niezbędnego minimum wymaganego do świadczenia usług na najwyższym poziomie. Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Więcej informacji o ochronie danych osobowych, ochronie praw autorskich i plikach cookies można znaleźć w Polityce prywatności.